JOUSTAVAT KANKAAT

Joustavat kankaat valmistetaan neulomalla neuloksiksi, jotka muodostuvat toisiinsa sitoutuvista silmukoista. Neulokset eivät juurikaan purkaannu reunasta pesuissa, minkä vuoksi kevytkin huolittelu riittää, tai vaatteeseen voi jättää jopa raakareunoja eli täysin huolittelemattomia reunoja. Rakenteensa vuoksi neuloksen reuna kuitenkin rullaantuu pesuissa. Huolittelu estää rullaantumisen. (Kts. esipesu.)

Rakenteen lisäksi joustavan kankaan ominaisuuksiin vaikuttaa materiaali. Yleisimpiä materiaaleja joustavissa kankaissa ovat:


  • Puuvilla on luonnonkuitu, jota saadaan puuvillakasvien siemenhahtuvista. Puuvillan ominaisuuksia ovat hyvä kosteuden imukyky, rypistyvyys, hidas kuivuminen, hyvä märkälujuus ja hyvä pesukestävyys. Puuvilla on suhteellisen luja ja kestävä kuitu ja sitä on helppo värjätä. Puuvilla kutistuu herkästi. 
  • Elastaanin tunnetuin kauppanimi on Lycra. Elastaani on synteettinen kuitu, joka on erittäin joustavaa. Se venyy kolme kertaa oman pituutensa ja palautuu takaisin alkuperäiseen pituuteensa, ilman että venähtää. Tästä syystä sitä käytetään paljon sekoitteena muiden kuitujen kanssa, jotta kankaaseen saadaan joustoa. Elastaania sisältäville kankaille ei suositella silitystä eikä huuhteluaineen käyttöä, muuten elastaani menettää kimmoisuuttaan.
  • Polyesteri on paljon käytetty synteettinen kuitu, joka soveltuu moniin käyttötarkoituksiin. Se on luja, rypistymätön, nopeasti kuivuva eikä kutistu. Sitä käytetäänkin sekoitteina erityisesti villan, puuvillan ja viskoosin kanssa.
  • Merinovilla on peräisin merinolampaista. Niistä saatava villa on ns. alusvillaa, joka on hienoa, kiharaa ja pehmeää. Villakuidut ovat pidempiä ja ohuempia, kuin normaalissa villassa. Kuidun kiharuuden ansiosta valmiiseen kankaaseen jää ilmataskuja, mikä lämmittää tehokkaasti. Merinovilla ei myöskään kutita samalla tavoin, kuin normaali villa. Merinovillalla on tavallisen villan tavoin hyvä kosteuden imukyky, lämmittävyys ja joustavuus.
  • Viskoosi on selluloosapohjainen muuntokuitu, joka valmistetaan erityisellä kehruumenetelmällä. Kuidun rakenteeseen voidaan vaikuttaa kehruuvaiheessa, jolloin kuitua voidaan valmistaa käyttötarkoituksen mukaan. Viskoosilla on puuvillaa heikompi lujuuskestävyys, mittapysyvyys ja oikenevuus. Viskoosi myös imee kosteutta enemmän kuin puuvilla. Viskoosin märkälujuus on huomattavasti heikompi, kuin kuivalujuus.
  • Modaali valmistetaan samalla tavalla kuin viskoosi ja sillä on paljon samoja omaisuuksia. Modaali on kuitenkin hieman lujempaa, sen venymä ja kosteudenimukyky pienempiä.




LUE TARKEMMIN:

https://ompelejoustavia.blogspot.fi/2018/04/trikoo.html https://ompelejoustavia.blogspot.fi/2018/04/college.html https://ompelejoustavia.blogspot.fi/2018/04/resori.html https://ompelejoustavia.blogspot.fi/2018/04/muut-joustavat-kankaat.html



Linkit ja lähteet:
Virtuaaliammattikorkeakoulu: Tekstiilitietoutta
Partioaitta: Merinovilla
Sormustin: Merkit ja sertifikaatit tekstiileissä
Lampinen, L. & Mäkelä, T. (1987). Trikoovaatteita ompelemaan. Espoo: WSOY.
Ederle, H., Hermeling, H., Hornberger, H., Kilgus, R., Menzer, D. & Ring, W. (2005). Ammattina vaate. Helsinki: WSOY.

Ei kommentteja: