MUUT JOUSTAVAT KANKAAT


Joustavien kankaiden valikoima on laaja ja materiaaleissa sekä valmistustavoissa on paljon variaatiota. Myös kankaiden kauppanimissä on kauppakohtaisia eroja. Alla joitakin paljon käytettäviä joustavia kankaita.

  • Joustofrotee: tyypillisesti puuvilla-polyester sekoitekangas, jossa neuloksen pinnalla kulkee ylimääräinen lanka, muodostaen neuleen pintaan lenkkejä. Käytetään vaateompelussa ja kestovaipoissa, soveltuu myös esimerkiksi pyyhkeisiin ja saunatakkeihin.
  • Velour: neulos, jonka pinnalla on lenkkejä muodostava lanka, kuten joustofroteessa. Velourissa lenkit on leikattu tai hiottu auki, mikä tekee pinnasta samettimaisen. Materiaalina yleensä puuvilla tai puuvilla-polyester. Käytetään erityisesti lastenvaatteissa.
  • Interlock: neulos, jossa molemmat puolet ovat samanlaisia. Kangas on joustavaa ja laskeutuvaa. Käytetään vaateompelussa.
  • Fleece: voimakkaasti nukattu, yleensä keinokuituinen neulos. Fleecen materiaali on yleensä polyesteria tai polyamidia, mutta markkinoilta löytyy myös puuvilla- ja merinovillafleeceä.  Käytetään esimerkiksi pusakoissa ja välikerrosvaatteissa.
  • Merinovilla: Tyypillisesti interlock neuloksista ja siis voimakkaasti venyvää, merinovillasta valmistettua neulosta. Käytetään esimerkiksi neuletakkeihin, asusteisiin ja välikerrosvaatteisiin.
  • Lycra: Keinokuituinen, joustava kangas. Käytetään esimerkiksi urheiluvaatteisiin ja uimapukuihin.

Joustofrotee
Velour

Linkit ja lähteet:
Ederle, H., Hermeling, H., Hornberger, H., Kilgus, R., Menzer, D. & Ring, W. (2005). Ammattina vaate. Helsinki: WSOY.

Ei kommentteja: