SAUMURI JA JOUSTAVAT KANKAAT


Saumurin ompeleessa langat kiertyvät kankaan reunan yli, jolloin kankaan reunat saadaan helposti huoliteltua. Saumuria käytetään usein joustavien kankaiden ompeluun. Saumurissa on kaksi ylälankaa ja kaksi alalankaa, joita kutsutaan sieppareiksi. Lisäksi siinä on terä, joka leikkaa ylimääräisen kankaan reunan.

Saumurilla voi tehdä 3-langan tai 4-langan ommelta. Näistä tikkityypeistä käytetään yleisnimitystä yliluottelutikki. Kolmilankainen yliluottelutikki muodostuu yhdestä neulalangasta, yläsiepparilangasta ja alasiepparilangasta. Sitä käytetään yleensä reunojen huolittelemiseen. Nelilankainen yliluottelutikki muodostuu kahdesta neulalangasta, sekä ylä- ja alasiepparilangoista. Sitä käytetään yleisimmin saumojen ompeluun.








Yleisiä ongelmia ja ratkaisuja saumurin tikin kanssa:

 
  • Tikki ei jousta ja lanka katkeaa -> Vasen neulalanka on usein liian kireä. Löysää vasemman neulalangan kiristystä. Tarkista myös langoitus.
  • Tikki näkyy työn oikealta puolelta -> Vasen neulalanka on liian löysällä. Kiristä hieman vasenta neulalankaa.
  • Tikkirivi muodostaa lenkkejä tyhjän päälle -> Saumurin leikkuuleveys on säädetty liian kapeaksi.
  • Reuna rullautuu ompeleen sisään -> Saumurin leikkuuleveys on säädetty liian leveäksi. 
  • Kangas venyy ja aaltoilee -> Tarkista ja säädä differentiaalisyöttöä (kts. alla tarkemmin).
  • Epätasainen, liestyvä leikkuureuna -> Tarkista terien kunto, usein syynä on niiden tylsyminen. 
  • Reikiä materiaalissa -> Tarkista neulat! (Kts. kohta neulat.)
  • Jokin langoista on todella löysä, eikä kiristäminen auta -> Lanka ei ole kunnolla kiristyslevyjen välissä. Nosta lanka pois ja paina uudelleen kiristyslevyjen väliin. Langan kuuluisi napsahtaa paikalleen. Kiristyslevyjen välissä voi olla myös pölyä. Kokeile puhdistaa levyjen väli esimerkiksi hammaslangalla.
  • Tikki on säädöistä huolimatta huonoa tai tikki ei muodostu lainkaan -> Langoita kone uudelleen ja kiinnitä erityisesti huomiota siihen, että langoitus tapahtuu oikeassa järjestyksessä. Oikea langoitusjärjestys löytyy koneen ohjekirjasta, toisinaan järjestys lukee myös koneen sisällä.
  • Tikki on edelleen huonoa -> Tee koneelle huolto: Puhdista huolellisesti pölyt koneen sisältä paineilmalla tai sudilla, öljyä ne osat jotka ohjekirja suosittaa öljyämään.
  • Tikki on vieläkin huonoa -> Vaihda neulat. Tylsä neula sotkee helposti tikkiä. Myös huonolaatuiset langat voivat vaikuttaa, joten lankojen vaihto laadukkaisiin voi auttaa.
  • Ei auta! -> Toisinaan koneen ajoituksessa voi olla vikaa, leikkuuterät saattavat olla tylsät tai koneistossa on muuta vikaa. Mikäli ylläolevat ohjeet eivät auta ja tikki on huono myös eri materiaaleilla, kannattaa kone viedä ammattilaisen huollettavaksi.


Differentiaalisyöttö


Useimpien saumureiden syötinrakenne muodostuu eripituissyötöstä eli differentiaalisyötöstä. Tämä tarkoittaa sitä, että paininjalan alla oleva kangasta syöttävä syötin koostuu kahdesta osasta, jotka voivat toimia eri tahdissa. Tällä voidaan säätää kankaan venymistä. Ompelun aikana tapahtuva sauman ja kankaan reunan venyminen johtuu paininjalan puristuksesta syötintä vasten. Tätä ei voida poistaa, mutta asia voidaan korjata differentiaalisyöttöä säätämällä.

Differentiaalisyötön säädin löytyy yleisimmin saumurin sivusta, ja sen tunnistaa säätimessä olevista arvoista 0,7 N 1,5 ja 2. Pääsääntöisesti säädin toimii seuraavasti:

  • Kun säädin on säädetty arvoon N (normaali, joissakin koneissa myös arvo 1), syöttimen osat toimivat samassa tahdissa. 
  • Arvoissa 2 ja 1,5 etummainen syötin työntää kangasta neulan alle kaksi kertaa tai puolitoista kertaa niin paljon kuin takimmainen syötin ehtii kuljettaa pois. Tämä saa aikaan kankaan poimuttumisen.
  • Arvossa 0,7 etummainen syötin syöttää kangasta vähemmän kuin takimmainen vie pois. Tällöin kangas venyy.

On kuitenkin huomioitava, että erilaiset kankaat käyttäytyvät eri tavoin. Joustavia kankaita ommellessa kankaan reuna voi helposti aaltoilla normaalisäädöllä, koska kangas on itsessään venyvää. Tällöin säädintä kannattaa säätää kohti 1,5 tai 2. 

Parhaimman lopputuloksen saatkin, kun testaat käyttämällesi kankaalle säädön valmiiksi ennen varsinaista ompelua.


Linkit ja lähteet:
Youtube: Surauta saumurilla -ohjevideot
Kaukinen, L. & Vahtera, P. (1998). Opi saumurin salaisuudet. Porvoo: WSOY.
Ylönen, H. & Häkkinen, R. (2012). Vaatetusalan ammattitekniikan käsikirja. Keuruu: OTAVA. 

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Mikä koneessa vikana kun oikea neulalanka vanhassa Singer saumurissa " heittää" langan aina pois ?